Miben található A-vitamin?
Állati eredetű források: Tojássárgája, tej és tejtermékek, vaj, magasabb zsírtartalmú sajtok, szárnyasok, borjúmáj, halmájolaj, hering, angolna, szardella, makréla.
Növényi eredetű források: Sárgarépa, spenót, brokkoli, édesburgonya, zöldfőzelékek, sárga gyümölcsök, csipkebogyó, sárgabarack, bodza.
Az A-vitamin hatásai
- Segít megőrizni a szövetek és sejtek külső rétegének egészségét. Az egészséges bőrhöz, a bél, a húgyhólyag, a szem és a tüdő nyálkahártyájának működéséhez elengedhetetlenül szükséges.
- A csontok és a vázrendszer fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos. Szerepet játszik a testszövetek megfelelő növekedésében és az erős csontozat kifejlődésében.
- Az A-vitamin ellenállóbbá teszi az emberi szervezetet a fertőzésekkel szemben. Erősíti az immunrendszert, ezért betegség – különösen légúti fertőzések – esetén az A-vitamin pótlásával gyorsabb felépülésre számíthatunk.
- A látáshoz elengedhetetlenül fontos az A-vitamin. A retinol (A1-vitamin) elősegíti a látóbíbor keletkezését a szemben, ami lehetővé teszi a szürkületben való látást és felelős a színérzékelésért is.
- Csökkenti a C-vitamin oxidációját
- A béta-karotin erős antioxidáns hatásának köszönhetően fontos szerepe van a szabad gyökök megkötésében, így szerepet játszik a rák, szívinfarktus és a keringési rendszer megbetegedései elleni védelemben.
Szerepe gyermekkorban
- Nélkülözhetetlen a növekedéshez, erősíti a csontokat, segíti a fogzománc kialakulását. Segít megőrizni a haj, a bőr, a fogak és a fogíny egészségét.
A-vitamin pótlására használt étrend-kiegészítőt nem ajánlatos többszörösen telítetlen zsírsavakkal (pl. omega-6, omega-3) együtt bevenni, mert csökkentik egymás hatását.
A cinkszegény étrend csökkenti az A-vitamin felszívódásának hatékonyságát.
Hogyan segíthetjük elő az A-vitamin felszívódását?
Mivel ez a vitamin zsírban oldódik, ezért a béta-karotinban gazdag zöldségfélék elkészítéséhez érdemes zsiradékot használni. A salátákhoz adjunk extra szűz olívaolajat, a zöldségeket pedig vajon pároljuk. Tovább növelhetjük a vitamin felszívódását, ha a zöldségeket fogyasztás előtt minél apróbbra daraboljuk, vagy lereszeljük.
Az A-vitamin hiánytünetei
- Szürkületi (farkas) vakság
- Növekedési zavarok
- Fogékonyság felső légúti megbetegedésekre
- Száraz bőr