B2-vitamin (riboflavin)

A riboflavin, más néven B2-vitamin vízben oldódó vitamin és könnyen felszívódik. G-vitamminak is nevezik. Vízoldékonysága miatt a szervezet igen kis mennyiségben tudja tárolni, ezért fontos a szervezet folyamatos B2-vitamin ellátása. A B1-vitaminnal ellentétben nem annyira érzékeny a hőre, viszont fényérzékeny. A riboflavin főzés közben kioldódik a vízben, ezért ha a főzővizet nem használjuk fel az étkezés során, kevés B2-vitaminhoz jutunk.

B2-vitamin, riboflavin
B2-vitamin

Miben található B2-vitamin?

Állati eredetű források: máj (kecske, marha, sertés) hal (makréla, lazac), tej, tojás

Növényi eredetű források: sajt, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldleveles növények

Egyéb források: élesztő

B2-vitamin hatásai

  • Szervezetünk energiaháztartásában fontos szerepet játszik
  • Mérsékli a szem kifáradását, szükséges a szem anyagcsere folyamataihoz
  • A szürkületi látáshoz elengedhetetlen
  • Hozzájárul a máj méregtelenítő funkcióinak működéséhez
  • Segíti a zsírok és szénhidrátok lebontását, elősegíti a fehérjeszintézist.
  • Segít megelőzni a szürke hályog kialakulását

B2-vitamin szerepe gyermekkorban

  • Elengedhetetlen az embriók fejlődéséhez
  • Elősegíti a növekedést
  • Fontos szerepet tölt be a vas beépítésében, és az immunrendszer működésében.

Gyermekek számára javasolt napi B2-vitamin bevitel

4-6 év 1,0 mg / nap
7-10 év: 1,2 mg / nap
11-18 év: 1,4 mg fiúk
11-18 év: 1,2 mg/ nap  lányok

Felszívódást gátló tényezők

A B2-vitamin felszívódása kielégítőnek mondható, azonban az alkohol tönkreteszi a már a szervezetbe juttatott vitamint.

Hogyan segíthetjük elő az B2-vitamin felszívódását?

A B2-vitamin főként a C-vitaminnal, B3 és B6-vitaminnal együttesen fejti ki hatását, azonban érdemes olyan vitaminkészítményt választani, amelyben a B-vitamin család többi tagja is megtalálható.

B2-vitamin hiánytünetei

A B2-vitamin elsődleges hiánytünetei a fáradékonyság és a koncentráció zavara. További hiánytünetek a szájnyálkahártya gyulladása, a bőr pikkelyes hámlása, növekedési zavarok, fényérzékenység.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás