A riboflavin, más néven B2-vitamin vízben oldódó vitamin és könnyen felszívódik. G-vitamminak is nevezik. Vízoldékonysága miatt a szervezet igen kis mennyiségben tudja tárolni, ezért fontos a szervezet folyamatos B2-vitamin ellátása. A B1-vitaminnal ellentétben nem annyira érzékeny a hőre, viszont fényérzékeny. A riboflavin főzés közben kioldódik a vízben, ezért ha a főzővizet nem használjuk fel az étkezés során, kevés B2-vitaminhoz jutunk.
Miben található B2-vitamin?
Állati eredetű források: máj (kecske, marha, sertés) hal (makréla, lazac), tej, tojás
Növényi eredetű források: sajt, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldleveles növények
Egyéb források: élesztő
B2-vitamin hatásai
- Szervezetünk energiaháztartásában fontos szerepet játszik
- Mérsékli a szem kifáradását, szükséges a szem anyagcsere folyamataihoz
- A szürkületi látáshoz elengedhetetlen
- Hozzájárul a máj méregtelenítő funkcióinak működéséhez
- Segíti a zsírok és szénhidrátok lebontását, elősegíti a fehérjeszintézist.
- Segít megelőzni a szürke hályog kialakulását
B2-vitamin szerepe gyermekkorban
- Elengedhetetlen az embriók fejlődéséhez
- Elősegíti a növekedést
- Fontos szerepet tölt be a vas beépítésében, és az immunrendszer működésében.
Gyermekek számára javasolt napi B2-vitamin bevitel
Felszívódást gátló tényezők
A B2-vitamin felszívódása kielégítőnek mondható, azonban az alkohol tönkreteszi a már a szervezetbe juttatott vitamint.
Hogyan segíthetjük elő az B2-vitamin felszívódását?
A B2-vitamin főként a C-vitaminnal, B3 és B6-vitaminnal együttesen fejti ki hatását, azonban érdemes olyan vitaminkészítményt választani, amelyben a B-vitamin család többi tagja is megtalálható.
B2-vitamin hiánytünetei
A B2-vitamin elsődleges hiánytünetei a fáradékonyság és a koncentráció zavara. További hiánytünetek a szájnyálkahártya gyulladása, a bőr pikkelyes hámlása, növekedési zavarok, fényérzékenység.