Csokis, áfonyás, pisztáciás Mikulásváró keksz

Amióta gyerekem van, sokkal jobban várok minden ünnepet és sokkal alaposabban fel is készülök. :) Most sincs ez másként, hiszen már csak három hét és itt a Mikulás! A kisfiammal már “megírtuk” a levelet a Télapónak, hogy  december 6-án várjuk őt szeretettel az otthonunkban, ő pedig visszajelzett, hogy természetesen eljön.
A hagyományoknak megfelelően finom keksszel és meleg tejjel vendégeljük majd meg. A kekszet saját kezűleg készítjük el egy szuper recept alapján, amelyet az interneten találtam, de mivel szeretek biztosra menni és nálunk a süti soha nem vész kárba, gondoltam  csinálunk egy próbasütést a pici fiammal.

Az eredeti receptet kicsit átalakítottam a saját ízlésünkre, szerintem a végeredmény magáért beszél. Íme:

Csokis, áfonyás, pisztáciás Mikulásváró keksz

Hozzávalók:

  • 10 dkg teavaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 80 dkg pisztácia
  • 10 dkg aszalt vörös áfonya
  • 10 dkg tejcsoki lereszelve
  • 33 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor

Elkészítése:

1. A vajat használat előtt egy órával szobahőmérsékletre teszem, hogy a cukorral és a vaníliás cukorral könnyű legyen összedolgozni, de ha te nem szeretnél egy órát várni, akkor az eredeti recept szerint mikróban is felmelegítheted.

2. A habosra kikevert vajas cukros masszába beleteszem a tojást, és belereszelem a citrom héját.
A citrom vásárlásakor érdemes arra figyelni, hogy  az exportálás során kezelték-e a citromot valamilyen gomba és rovarirtó szerrel, ugyanis ebben az esetben a háját nem szabad felhasználni. Én mindig ugyanabban a zöldségesben vásárolok és erre minden alkalommal rákérdezek. Nem mindig kapok megfelelő citromot, de most szerencsére sikerült, ezért mertem a sütibe beletenni. :)

mikulásváró keksz

3. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a reszelt tejcsoki, a meghámozott és apró darabokra vágott pisztácia,  a végén pedig az áfonya.  Eredetileg étcsokit szerettem volna beletenni, de mivel elfelejtettem venni, így maradt a tejcsoki, amiből mindig van itthon egy tábla. Ezt jó alaposan összekeverem, ezután beleöntöm a lisztet és a sütőport. Én soha nem szoktam külön kikeverni a lisztet a sütőporral, egyszerűen a tetejére öntöm és úgy dolgozom össze az egészet.

csokis, pisztáciás, áfonyás keksz

 

4. Egy elég sűrű, könnyen formázható masszát kapunk, ha mégsem, akkor tedd be egy kicsit a hűtőbe, hogy a vaj picit megdermedjen! Ha megvan a kívánt állag, akkor két teáskanál segítségével egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatod a tésztát úgy, hogy az egyik kanállal kiveszel valamennyi masszát, a másikkal pedig rátolod a sütőpapírra. Miután készen vagy, lisztbe mártogatott kanál segítségével laposra formázod.

mikulásváró keksz, csokis keksz recept

5. Előmelegített sütőben 180-200 fokon, kb. 8-10 perc alatt készre sütöd. Nekem így sikerült:

csokis keksz, áfonyás keksz

Nekem nagyjából 40 db keksz jött ki ebből a bekevert tészta mennyiségből, valószínűleg kisebbre formáztam őket. Nagy siker volt, a fiamnak nagyon ízlett és szerintem is jó lett. December 5-én jöhet az újabb adag, amivel másnap megkínáljuk majd a Mikulást is!

Jó étvágyat és kellemes Mikulásvárást kívánok!

Az eredeti receptet itt olvashatod.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás